Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

(Raz)prodaja državnega premoženja

3839 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Država v tajnosti in za drobiž prodaja svoje premoženje. Tak primer je vila Tamara na Bledu, počitniški objekt policije. Varščino za nakup vile je vplačalo kar 11 dražiteljev, nazadnje pa jo je za 451 tisoč evrov kupila družba Rastoder, v lasti »balkanskega kralja banan« Izeta Rastoder. Komaj štiri mesece po nakupu je ta vilo začel prodajati. Pričakuje 1,3 milijona evrov – trikrat toliko, kot je zanjo na tajni dražbi iztržilo ministrstvo za notranje zadeve. To seveda še ne pomeni, da mu jo bo dejansko uspelo prodati po tej ceni. Nedvomno pa je 1,3 milijona evrov realnejša cena od tiste, po kateri jo je prodala država – to so potrdili tudi v nepremičninski agenciji Koncepti, ki posreduje pri prodaji. Pri tem se postavlja več vprašanj. Zakaj je MNZ privolil v izkupiček, občutno nižji od dejanske vrednosti vile? Zakaj je bila dražba tajna? Zakaj je skrivnostnost prodaje sploh dopustna, ko gre za prodajo nepremičnine, ki je v lasti vseh državljanov?

Predlagam, da se v prihodnje (raz)prodaja državnega premoženja ne vrši skrivnostno. Za primer – na območju Bohinja je še kar nekaj objektov v lasti države, nekateri od njih so bili že prodani ruskim državljanom (katerim in kdaj?).

23 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 10. 2017

Odziv Ministrstva za javno upravo

Ministrstvo za javno upravo meni, da tak predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj Zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 86/10, 75/12, 47/13- ZDU-1G, 50/14, 90/14-ZDU-1I, 14/15-ZUUJFO in 76/15; v nadaljnjem besedilu: ZSPDSLS) že sedaj v načelu gospodarnosti (4.člen) določa, da je stvarno premoženje države, ki ga noben upravljavec trajno ne potrebuje za opravljanje svojih nalog, treba prodati ali z oddajo v najem ali na drug ustrezen način zagotoviti njegovo gospodarno rabo. Ob tem upravljavcu v drugem odstavku istega člena nalaga, da je postopke ravnanja s stvarnim premoženjem treba voditi učinkovito, s čim manjšimi stroški in na podlagi metod, ki omogočajo najugodnejše rezultate za državo. ZSPDSLS v nadaljevanju (6., 7., in 8.člen) vsebuje tako načelo javnosti, preglednosti kot tudi načelo enakega obravnavanja, ki že zagotavljajo izvedbo jasnih in transparentnih postopkov prodaje državnega stvarnega premoženja.

Nepremično premoženje večje vrednosti, kadar je posamezna ocenjena vrednost nepremičnine enaka ali višja od 20.000 EUR, se prodaja po metodi javne dražbe oziroma javnega zbiranja ponudb. Za navedeni metodi pa zakon v drugem odstavki 21. člena, ki ureja postopek javne dražbe določa, da se izvedba javne dražbe objavi na krajevno običajen način v lokalni skupnosti in na svetovnem spletu. Pri metodi javnega zbiranja ponudb pa je v drugem odstavku 22. člena določeno, da se javno zbiranje ponudb objavi na svetovnem spletu. Za javno zbiranje ponudb je predvideno tudi, da se po prejemu ponudb lahko opravijo dodatna pogajanja z namenom, da se doseže za prodajalca ugodnejša ponudba. Ob tem poudarjamo, da se skladno s predhodno omenjenim načelom gospodarnosti mnogi upravljavci stvarnega premoženja pri prodajah poleg objav na spletnih straneh upravljavca že poslužujejo tudi objav na specializiranih spletnih straneh namenjenih prodajam stvarnega premoženja (npr. nepremičnine.net, avto.net, v dnevnem časopisju), ki omogočajo večji nabor potencialnih interesentov za nakup tako, da o prodaji oz. razprodaji stvarnega premoženja v tajnosti ni mogoče govoriti. Prav z namenom doseganja večje preglednosti in javnosti ravnanja s stvarnim premoženjem predlog novega Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti v prihodnje predvideva tudi vzpostavitev enotnega spletnega portala, na katerem bodo med drugim na enem mestu zbrane tudi objave prodaj stvarnega premoženja v lasti države.

Priloge:

Komentarji