Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odprava homologacije za uvožena vozila

2668 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se prilagodi zakonodaja, da ne bo več potrebno homologirat vozil iz uvoza. Ne vem zakaj je potrebno vozilo, ki se vozi po tujih cestah homologirat. Smo člani EU, imamo harmonizirano zakonodajo in standarde, torej je homologacija povsem nepotrebna. Potrebna je po mojem mnenju samo v primeru predelav, če pa je vozilo brez predelav, pa je to samo nepotreben strošek.

21 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S starfotr 44 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 3. 2018

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V skladu z Zakonom o motornih vozilih (Uradni list RS, št. 75/17; v nadaljevanju: ZMV-1) je homologacija postopek, v katerem homologacijski organ ugotovi, ali tip proizvoda izpolnjuje predpisane zahteve, in če je skladen z zahtevami, podeli certifikat o homologaciji (prvi odstavek 11. člena ZMV-1). Homologacija se tako podeli za tip proizvoda in ne za posamično vozilo.

V kolikor želi fizična ali pravna oseba v Republiki Sloveniji prvič registrirati vozilo, za katero je bil v drugi državi članici EU izdan registracijski dokument, ki omogoča začasno ali trajno registracijo, ali vozilo, ki je bilo v uporabi v drugi državi članici EU, če registracija zanj ni obvezna, mora pri strokovni organizaciji opraviti identifikacijo in oceno tehničnega stanja vozila (drugi odstavek 22. člena ZMV-1) oziroma se za vozilo izvede postopek posamične odobritve vozila, če gre za vozilo, katerega skladnost s predpisi je bila potrjena z listino države članice EU ali države EGP, katere veljavnost je omejena na ozemlje te države (tretji odstavek 22. člena ZMV-1).

V primeru uvoza rabljenega vozila, kar v skladu s 30. točko 3. člena ZMV-1 pomeni fizičen prenos vozila iz držav, ki niso članice Evropske unije ali Evropskega gospodarskega prostora, na ozemlje Republike Slovenije, kot dela carinskega območja Evropske unije, pa je za registracijo vozila potrebna izvedba postopka posamične odobritve (2. točka prvega odstavka 17. člena ZMV-1), na podlagi katerega se za vozilo izda soglasje k registraciji (drugi odstavek 21. člena ZMV-1), ki ga je potrebno priložiti k vlogi za registracijo vozila (2. točka prvega odstavka 30. člena ZMV-1).

Priloge:

Komentarji