Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Pomagajmo v šoli: soočanje mladih z aknami in vpliv na njihovo duševno zdravje
 
boro
Ogledov: 1721
Predlog poslan 05.09.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 05.09.2017 13:36:05

  Predlog   Število glasov   Komentarji (7)  
Digifotko | 05.09.2017 | 23:09
Mldi imajo itak kupe problemov sami s sabo. Punce, ker jim še niso zrastle prsi kot sošolkam (ali pa imajo "premajhne"), fantje, ker jim še ne ratejo brki, ... ali naj se uvede pomoč za vse tegobe,....

... ali pa se jim lepo pojasni, da vse to pač spada zraven k odraščanju in da je to, kar njih tako muči, povsem marginalen problem.
DavidS | 06.09.2017 | 19:36
Otroke duševno prizadane ter na njihovo samopodobo in samozavest vpliva nekaj, kar prizadane 85% njihovih vrstnikov?

V hujših primerih je zdravljenje že sedaj brezplačno, pomoč je na voljo vsem ki zaradi tega posebej trpijo. 
Da bi pa vsem omogočili brezplačne tretmaje tega običajnega in neškodljivega pojava, pa se mi ne zdi ravno smiselno z vidika smotrne porabe proračunskih sredstev.

To smo dali skozi skoraj vsi, in če bomo v vato zavijali vsakega, ki je slabe volje zaradi treh mozoljev, bodo ti otroci imeli resne probleme ko bodo vstopili v svet odraslih.
boro | 07.09.2017 | 20:01
85% otrok prizadene vsaj v najlažji obliki aken, ali občasni. Kar pa ne pomeni da nekateri nimajo hudih primerov te bolezni. 

Gre se ravno za to kar omenjate, naj bo to marginalen problem. Ampak takoj ko mladostnik doživlja stisko, to ne more biti več obroben primer. 

Ukrep cilja predvsem na otroke tistih staršev, ki ne zmorejo ali ne znajo otroka usmeriti k zdravniku, ali pa imajo premajhen prihodek v družini, da bi si lahko privoščili kreme proti aknam. 

Za državo ne bo to hujši strošek, kot mogoče kakšna ura svetovanja v šoli,  toliko da dobijo informacije kam naj se obrnejo. Seveda pa zdravnik lahko oceni kakšno je stanje pacienta. In če pri tem pomaga vsaj nekaterim, da so manj psihicno in fizično zaznamovani, kaj je pri tem slabega?

Če so zavarovani imajo vso pravico do zdravljenja aken, če je to potrebno.
tomažbutina | 07.09.2017 | 08:14
In zakaj bi se vlada ukvarjala s tem?
anekdota | 09.09.2017 | 02:45
 
Pomanjkanje primerne izobrazbe in s tem odnosa.

Mislim, da se lotevate bistva težave šele v tem, ko predlagate strokovno pomoč, kar razumem tudi kot pomoč v razumevanju okoliščine. Namreč okoliščino ni nujno, da razumemo kot problem. In če okoliščine ne razumemo kot problem, ni potrebno odpravljati posledic, saj jih ne razumemo kot težavo.
Podobno kot oseba, ki sprejme, da je plešasta, da ima veliko kil, velik nos, krive zobe, takšno ali drugačno postavo, ipd. Zanjo to ni več težava. Kljub temu je lahko srečna, uspešna itn. Razume, da sreča ne izhaja iz minljive fizične pojavnosti. Seveda pa je v dobi pubertete to težje razumeti zaradi predhodne identifikacije s telesom v dobi razvoja fizičnega telesa.

Kljub temu, bi skozi izobrazbo in odraščanje morali pridobiti spoznanje o tem, da je zunanjost minljiv in spreminjajoč pojav, ki mu ni smiselno dajati pretirane pozornosti. Kot je minljiva zunanja pojava posameznika, je minljiva tudi sreča povezana z zunanjostjo.  Posledično se seveda lahko vprašamo ali se je smiselno ukvarjati z minljivim, namesto z neminljivim.

Skozi izobrazbo in odraščanje bi morali pridobiti spoznanje o razlikovanju med vrednostjo mnenja drugih in lastnem razumevanju potreb. Kar bi v praksi pomenilo, da mnenju drugih ljudi ne dajemo pretirane teže kadar se ukvarjajo z banalnimi zadevami, temveč, da sledimo samoosrečevanju in osrečevanju drugih ljudi. Nesprejemanje zunanje pojavnosti drugih ljudi, nikogar ne osrečuje.

Depresije, psihične težave itn, ki so povezane z zunanjostjo obstajajo tudi zaradi pretiranega družbenega.poudarjanja zunanjosti oz. minljivega. Ob tem pomanjkanje primerne vzgoje v šolah in družbi. To pa ne vključuje zgolj teoretičnega znanja, temveč predvsem negovanje občutka za druge ljudi, sočutja, skozi katerega se druge dojema še kako drugače kot le skozi fizično pojavo, četudi fizična pojava ni izvzeta (na primer skrb za bolanega človeka ali ranjeneno in lačno žival). Naravno sočutje posameznika je smiselno negovati skozi celotno življenje.

Sočutje lahko med drugim pomeni tudi to, da (začasno ali trajno) postavimo lastne koncepte in prepričanja na stran zaradi potrebe doživeti, razumeti drugega oz. mu pomagati. Sočutje med drugim pomeni tudi razvijati sočuten odnos do sebe, ki presega zgolj fizično obliko in se ravna v smeri zadovoljevanja notranjih potreb in teženj biti srečen, ki je primarna težnja vsakega človeka.

Manifestacija trpljenja posameznika (na primer zato, ker ima akne), je torej predvsem posledica nerazumevanja okoliščine in samega sebe. Iz tega izhaja, da se zdi potrebno najprej osvetliti vzrok trpljenja, ne pa samo odpravljati posledice brez, da bi razumeli vzroke zanjo. V kolikor bi odpravljali le posledice, vzrok lahko ostane, četudi kasneje posledice ni več. A posledično se lahko manifestirajo v drugačni obliki. Zato je tudi veliko odraslih ljudi, ki se še vedno ukvarja s posledicami istih vzrokom težav kot v puberteti. In porablja se na milijarde velecenjenega denarja za "popoln videz", namesto, da se denar vrača nazaj v družbo v konkretne družbeno koristne projetke.

Prav tako se lahko vprašamo o vzroku zaradi neprimernega življenjskega sloga in načina prehranjevanja. V tem primeru bi bila potrebna izobrazba o bolj zdravem načinu bivanja in prehranjevanja, hkrati v šolah nuditi hrano, ki je dovolj zdrava in se zdravo prehranjevati tudi doma. Pod besedo zdravo razumem, kar je posamezniku primerno oz. najboljše.
Ob tem bi pravzaprav morala odgovornost prevzeti družba in predvsem najbolj starši. Mnogi otroci po svetu, kjer ne uživajo veliko sladkorja, hrane živalskega izvora in hitre hrane, so akne dosti manj pogoste ali pa jjih sploh ni:

"Conversely, there are also populations documented that abstain from a Western diet, eating meals low in meat and devoid of grains or dairy products. As a result, acne vulgaris is absent in these populations."
vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769025/

Okoliščine niso slučajnost. So tudi možnost posameznika, da vsaj malo uvidi kako je drugim ljudem, ki jih družba zaradi "nepopolnega" videza ne sprejema in izključuje; kljub temu, da akne, ki so v večini minljiva zadeva niso primerljive z nekaterimi resnimi fizičnimi prizadetostmi. Lahko jo razumemo tudi kot del procesa odraščanja.
Iz še tako v večini majhne zadeve lahko človek naredi "slona", zato, ker ima prioritete in fokus usmerjen predvsem v zunanjo podobo. Seveda pa je smiselno pomagati tistim, ki imajo zaradi aken večje zdravstvene težave, v čemer se lahko posameznik obrne na javno dostopno zdravstvo.
Mk1 | 02.10.2017 | 14:12
Nekaj dejstev:
-sem jih imela pri 30ih, v treh letih se je zadeva razvila v najhujšo možno obliko po obrazu,
-ponoči te obraz tako zelo boli, da ne moreš spati,
-po treh letih ti definitivno načne  psiho - družbe se izogibaš,
-uradna medicina me je zdravila 3 leta, stanje se je le slabšalo 
-ogromno denarja pustila v lekarni, izboljšanja ni bilo
-prebrala n študij na to temo
-samoplačniško šla k najboljšim specialistom za kožne bolezni in predavateljem iz Fakultete za zdravstvo, ki pokrivajo to področje, milo rečeno tavajo v megli oz. so trgovci formacije.
-po treh letih šla še do alternativcev, čeprav v njihove metode nisem verjela. Pozdravili so me v mesecu in pol. Prepoved vseh mlečnih izdelkov. Če se pregrešim samo za pikico, čez cca. 3 dni dobim podkožne mozolje. Ne rabim nobenih kremic ali drugih "zdravil". Uradna medicina mi je zatrjevala, da mleko mojemu telesu ne škodi... toliko o njihovi strokovnosti... človek pomisli da namenoma delajo posel formaciji.
Zato sem odločno proti predlogu, da se mladim prodajajo neka zdravila, ki to dejansko niso. Se pa strinjam, da nebi bila odveč kakšna ura na temo soočanja s težavami, samopodobo itd.
anekdota | 19.11.2017 | 15:49
 
Mk1, hvala za komentar oz. delitev izkušnje.