Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Enotni uporabniški račun za vso elektronsko poslovanje z državnimi organi

3645 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Spoštovani!

V zadnjem času nam je kot državljanom omogočenega čezdalje več elektronskega poslovanja z državnimi organi, kar je pohvalno, saj so tako postopki hitrejši in udobnejši za obe strani.

Pri temu porastu pa opažam sledeče - mnogo različnih portalov (FURS, IJPP, predlagam.vladi.si, ZZZS, ...) zahteva registracijo novih uporabnikov, tudi kadar se uporabnik identificira s kvalificiranim digitalnim potrdilom Sigen-ca, ki ga izda država. Zato predlagam vladi, da z zakonom ali podzakonskim aktom predpiše poenoteno registracijo uporabnikov, tako da uporabnik, ki se registrira pri enem organu, ne potrebuje opravljati ponovne registracije. V praksi trenutno namreč posameznik za vsako storitev potrebuje novo uporabniško ime in geslo, po vpeljani spremembi pa bi zadoščalo zgolj eno.

18 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Simon Šoln 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 11. 2017

Odziv Ministrstva za javno upravo

Ministrstvo za javno upravo je z več različnih vidikov prišlo do enake ugotovitve kot predlagatelj – najprimernejše za uporabnike državnih elektronskih storitev bi bilo, da bi se lahko uporabnik prijavil na vedno enak način in tudi po sistemu enotne prijave oz. angl. single-sign-on.

Tovrstno urejanje pa je v zakonu problematično tako z vidika tehničnih podrobnosti, ki bi bile nomotehnično neprimerne za zakon, kot tudi z vidika problematičnosti obravnave vseh portalov na enak način in potem določanja izjem takrat, ko bi bilo to tehnično ali logično opravičeno. Zato smo se težave lotili z vzpostavljanjem tehnične rešitve in smo pripravili centralno rešitev horizontalni gradnik SI-PASS, katerega namen je zagotoviti možnost identifikacije posameznika na vedno enak način in je na voljo vsem zainteresiranim ponudnikom elektronskih storitev državne uprave. Dodatno ta storitev omogoča, ne samo enovite avtentikacije, temveč tudi enovit sistem za e-podpisovanje, ki je za razliko od dosedanjih rešitev neodvisen od platform in brskalnikov. Storitev deluje, je pa od posameznega organa odvisno, kdaj jo bo uporabil pri svojem informacijskem sistemu za potrebe identifikacije in e-podpisa uporabnika. Ministrstvo za javno upravo je tako zagotovilo tehnično možnost za predlagano, opravlja pa tudi aktivnosti v delu promoviranja rešitve, ki sama po sebi zahteva tehnično implementacijo v posamezno informacijsko rešitev.

Priloge:

Komentarji