Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Državna TV naj obvezno pokriva vse športne dogodke, kjer se slovenski športniki potegujejo za medalj

2652 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Gede na to, da smo vsi prebivalci Slovenije s TV aparati PRISILJENI v financiranje nacionalne TV, imamo pravico sovplivati na program te TV. Zahtevamo, da državna TV obvezno pokriva vse športne dogodke, kjer se slovenski športniki potegujejo za medalje mednarodnega ranga. Nedopustno in sramotno je, da takih prenosov ni. Če TV ni sposobna zagotavljati pokrivanja nacionalno pomembnih dogodkov, naj se ukine ali naj neha zaračunavati svoj program, saj ne izpolnjuje svojega poslanstva.

19 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B ba tom 28 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 11. 2017

Odziv Ministrdtva za kulturo

RTV Slovenija je javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, katerega ustanovitelj je Republika Slovenija. RTV Slovenija opravlja javno službo na področju radijske in televizijske dejavnosti, z namenom zagotavljanja demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljanov Republike Slovenije in Slovencev po svetu, pripadnikov slovenskih narodnih manjšin v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, italijanske in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji ter druge dejavnosti v skladu z Zakonom o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1) in Zakonom o medijih (ZMed). Na področju zagotavljanja športnih vsebin mora RTV Slovenija v okviru zakonske obveznosti javne službe, kot jo določa prvi odstavek 4. člena ZRTVS-1, v svojih programih zagotavljati kakovostne informacije o vseh pomembnih športnih dogodkih ter spodbujati šport. Na področju zagotavljanja športnih vsebin je torej poslanstvo RTV Slovenije ustrezno zakonsko urejeno.

Zaradi preprečitve političnih in gospodarskih vplivov na programske vsebine RTV Slovenija je ustanovitelj RTV Sloveniji z zakonom zagotovil institucionalno in finančno avtonomijo ter uredniško neodvisnost. To pomeni, da lahko o izvajanju in izvrševanju javne službe RTV Slovenija, tudi na področju zagotavljanja športnih vsebin, odloča le RTV Slovenija sama. Vodilni organ za programsko politiko RTV Slovenije je v skladu z ZRTVS-1 Programski svet, v katerem so zastopani tudi predstavniki gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija. Poleg tega je Programski svet dolžan obravnavati pripombe in predloge gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija ter se do njih opredeliti. Gledalci in poslušalci oz. zavezanci za RTV prispevek pa se lahko v zvezi s pripombami in predlogi obrnejo tudi na Varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija.

Zakonska ureditev, po kateri bi morala RTV Slovenija obvezno prenašati vse športne dogodke, kjer se slovenski športniki potegujejo za medalje, pa ne samo, da bi bila v nasprotju s prej omenjenim načelom programske avtonomije oz. uredniške neodvisnosti, ampak bi bila v določenih primerih tudi neuresničljiva. Odločitev za prenašanje posameznega športnega dogodka namreč ni v izključni domeni RTV Slovenije, ampak organizatorja takšnega dogodka oz. lastnika pravice za televizijski prenos, ki načeloma samostojno odloča o tem, komu bo podelil to pravico in za kakšno plačilo. Določene omejitve obstajajo le v primeru pomembnejših dogodkov po 34. členu Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki se morajo prenašati na neplačljivih televizijskih programih, ki jih lahko spremlja več kot 75 odstotkov prebivalstva. Med te pa ne štejejo le programi RTV Slovenije, ampak tudi drugi, ki izpolnjuje zakonske pogoje.

Priloge:

Komentarji