Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

oddajniki in tv programi

2721 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Predlagam zakon,ki bi določal, da se morajo televizije, ki delujejo na območju Slovenije, obvezno predvajati preko obstoječih oddajnikov. Lahko se zaklenejo določene vsebine pri posameznih ponudnikih, vsebine, ki so v splošnem javnem interesu pa se morajo predvajati preko teh oddajnikov.

Oddajanje preko oddajnikov mora biti brezplačno za televizije, saj se tudi v ta namen plačuje rtv prispevek. V nasprotnem primeru pa se naj rtv prispevek ukine, saj se očitno teh oddajnikov več ne rabi. Pa naj gredo potem vsi na plačljive programe oz internet tv.

Sramota je namreč, da morajo tudi tisti, ki si tega ne morejo privoščiti oz. imajo nizke dohodke poleg caa 180€ na leto za rtv prispevek plačevati še najmanj 250€ na leto za programe, ki objavljajo reklame. Vse skupaj na letni ravni znese čez 400€ kar pa je za enega upokojenca, ki živi nekje na podeželju že mesečna pokojnina.

14 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Mare123 28 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2017

Odziv Ministrstva za kulturo

V skladu s 104.a členom Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16 in 39/16; v nadaljnjem besedilu: ZMed) ima vsak izdajatelj televizijskega programa pod zakonskimi oziroma razpisnimi pogoji možnost pridobiti pravico do razširjanja svojega programa v digitalni radiodifuzni tehniki (oddajanje digitalnega signala prek prizemnih oddajnikov), torej prek omrežja prizemne digitalne televizije ali multipleksa. Ali bo posamezen izdajatelj to možnost izkoristil, pa je stvar njegove programsko-poslovne odločitve, v katere zakon zaradi spoštovanja načel o svobodnem delovanju medijev ne more posegati. Poleg tega so zaradi tehnoloških omejitev oddajne kapacitete na obstoječem multipleksu C, ki je namenjen razširjanju programov zasebnih izdajateljev, omejene. Zato predlagana ureditev, po kateri bi se vsi televizijski programi v Sloveniji razširjali prek prizemnih oddajnikov oz. antenskih sistemov, ni uresničljiva.

Ne glede na navedeno pa tudi ni možna ureditev, po kateri bi se neodplačno prizemno oddajanje vseh televizijskih programov v Sloveniji financiralo iz sredstev RTV-prispevka. V skladu s 30. členom Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B in 9/14; v nadaljnjem besedilu: ZRTVS-1) se lahko RTV-prispevek porabi le za financiranje dejavnosti RTV Slovenija, ki jo kot javno službo določa ta zakon, kar zajema ustvarjanje, pripravljanje, arhiviranje in oddajanje radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija oziroma njenih programskih vsebin, z namenom zagotavljanja demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljanov Republike Slovenije in Slovencev po svetu, pripadnikov slovenskih narodnih manjšin v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, italijanske in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji, ter druge dejavnosti javne službe v skladu z ZRTVS-1 in ZMed. V skladu s 114.a členom ZMed pa se lahko prek multipleksa A, ki je namenjen razširjanju programov RTV Slovenija, pod določenimi zakonskimi pogoji razširjajo tudi radijski in televizijski programi s statusom programa posebnega pomena. Vsi preostali televizijski programi v Sloveniji pa morajo za razširjanje prek oddajniških kapacitet RTV Slovenije (npr. prek multipleksa C) plačati ustrezno tržno ceno. V skladu s 15. členom ZRTVS-1 namreč telekomunikacijske storitve, ki niso sestavni del javne službe RTV Slovenija, predstavljajo tržno dejavnost, ki se ne sme financirati iz RTV-prispevka. Poraba sredstev iz naslova RTV-prispevka za namene tržne dejavnosti telekomunikacijskih storitev bi zato pomenila nenamensko porabo javnih sredstev in posledično tudi nedopusten poseg v finančno avtonomijo RTV Slovenije.

Priloge:

Komentarji