Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

ukinitev dajatve za uporabo cest za motorna vozila

2038 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam ukinitev dajatve za uporabo cest, ker je nepravična, ker enači vozila ki prevozijo letno 1000 km (upokojenec, 2.avto) z vozili ki prevozijo letno 50 000 km. Ukinitev bi tudi zmanjšala birokracijo. Najbolj pravičen je davek na gorivo, več prevoziš (bolj uporabljaš ceste) - več goriva porabiš - več plačaš davka. Težji avto (bolj uničuje ceste) - več goriva porabi - več plača davka. Davek na goriva je že sedaj cca 60% cene goriva. Izračun za povprečni avto z porabo 8 l/100km in 12000 prevoženimi km letno. 8 x 120 = 960 litrov goriva x 1,26 evra/liter = 1210 evrov letno x 60% = 725 evrov davka letno Dajatev za uporabo cest (neka povprečna) od 1351 - 1800 ccm je 96 evrov. Ukinitev te dajatve (davka) bo obdavčevanje vozil naredilo bolj pravično, plačaš kolikor uporabljaš. Postopek registracije se tudi s tem poenostavi.

12 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K kala 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 12. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o dajatvah za motorna vozila ureja obveznost plačevanja letne dajatve za uporabo v Republiki Sloveniji registriranih motornih in priklopnih vozil v cestnem prometu (v nadaljnjem besedilu: letna dajatev), način določitve višine letne dajatve, oprostitve plačila, vračilo sorazmernega deleža, nadzor nad plačevanjem ter postopki v zvezi z obveznostjo plačevanja letne dajatve.

Republika Slovenija  je pri uvedbi letne dajatve sledila tovrstnim ureditvam plačevanja dajatve oziroma davka v ostalih državah članicah EU. Poleg tega  je potrebno pri tem upoštevati še obvezo, da je bilo potrebno v slovenski pravni red vpeljati tudi Direktivo Evropskega parlamenta in Sveta 1999/62/ES z dne 17. junija 1999 o cestnih pristojbinah za uporabo določene infrastrukture za težka tovorna vozila (UL L št. 187 z dne 20. julija 1999, str. 42), kot je bila spremenjena z Direktivo 2006/38/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. maja 2006 o spremembi Direktive 1999/62/ES o cestnih pristojbinah za uporabo določene infrastrukture za težka tovorna vozila (UL L št. 157 z dne 9. junija 2006, str. 8), v delu, ki se nanaša na področje obdavčitve vozil.

V državah članicah se za vozila plačujejo naslednje dajatve za:

  • pridobitev oziroma nakup vozila – VAT, »sales tax« – kar je v Republiki Sloveniji urejeno z Zakonom o davku na motorna vozila in Zakonom o davku na dodano vrednost;
  • lastništvo vozila je v večini ostalih državah urejeno kot letni davek na lastništvo vozila in to ne glede na to, ali je vozilo registrirano ali ne. V republiki Sloveniji imamo ta davek kot dajatev vpeljano z Zakonom o dajatvah na motorna vozila, z razliko, da je ta dajatev pri nas vezana na uporabnika in ne na lastnika vozila, kot je v večini preostalih držav članic in da se dajatev plačuje samo za registrirana vozila in ne za celotno življenjsko dobo vozila;
  • registracija vozila, zavarovanje in podobno.

Na osnovi navedenega menimo, da bi ukinitev letne dajatve znatno odstopala od ureditve plačil potrebnih dajatev v državah članicah in zato predlog državljana o ukinitvi letne dajatve ni sprejemljiv.

Komentarji