Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

gasilci in vojska

2998 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Naši gasilci tako poklicni kot prostovoljci nimajo ne sredstev in slednji ne statusa. Potrebujemo jih vse pogosteje od reševanja mačko do zelo nevarnih del ob raznih nesrečah. Na drugi strani vojska ne služi ničemur in nikomur.

Če pride do vojnega stanja ko bi vojska prav prišla se najame plačance kot to delajo drugje po svetu. Do takrat naj se vse skupaj fokusira tja kjer je potrebno.

Predlagam vladi da vojsko omeji na častno četo ostali denar preusmeri na tako poklicne kot prostovoljne gasilce. Vojske ne potrebujemo gasilce pa potrebujemo dnevno.

13 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jan31 39 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 2. 2018

Odziv Ministrstva za obrambo

Obrambni interesi Republike Slovenije so ohranitev neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti države, visoka stopnja nacionalne varnosti, ki zagotavlja varnost in svoboščine njenih prebivalcev, ter mir, stabilnost in visoka stopnja varnosti in ozemeljske celovitosti severnoatlantskega območja in območja Evropske unije.

Republika Slovenija obrambne interese uveljavljala z zagotavljanjem obrambne sposobnosti in pripravljenosti države, odvračanjem vojaških in drugih sodobnih groženj nacionalni in kolektivni varnosti, ter obrambo neodvisnosti, nedotakljivosti in ozemeljske celovitosti države.

Nestabilne politično-varnostne razmere in spopadi na območju vzhodne Evrope, južnega Sredozemlja in Bližnjega vzhoda opozarjajo na latentno prisotnost vojaških groženj tudi v evroatlantskem prostoru, kar posledično vpliva tudi na varnostni položaj Republike Slovenije in potrebo po ohranjanju vojaških zmogljivosti.

Slovenska vojska je nosilka vojaške obrambe in razvoja vojaških zmogljivosti Republike Slovenije. Pri uresničevanju obrambnih ciljev države Slovenska vojska razvija bojne in nebojne zmogljivosti ter zagotavlja njihovo pripravljenost za delovanje, v sodelovanju z zavezniki odvrača vojaške grožnje ter v primeru vojaške agresije izvaja vojaško obrambo. Slovenska vojska izvaja aktivnosti, s katerimi krepi odpornost države, sodeluje z drugimi vojskami ter usposablja državljane Republike Slovenije za sodelovanje pri obrambi države.

Navedene dejavnosti Slovenske vojske potekajo v miru, krizi in vojni. Trditev predlagatelja, da se vojske ne potrebuje in ne služi ničemur kaže na nepoznavanje vloge vojska v sodobnih demokracijah pri uresničevanju in podpori nacionalnih interesov. Prav tako govori o nepoznavanju vloge Slovenske vojske v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, kjer s svojimi zmogljivostmi predstavlja pomemben delež skupnih naporov za zaščito in reševanje državljanov Republike Slovenije.

Priloge:

Komentarji