Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakonodaja za odvetnike in sodnike

2877 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Uzakoni naj se, da ima sodišče oddelek za ovadbe odvetnikov in sodnikov, kamor stranka lahko vloži pripombe, dokaze, dovoljene in nedovoljene, slednje pa ukrepa samo po zakonodaji, ki velja za vse državljane.

Prav tako naj po vsaki obravnavi dajo strankam črno skrinjico za pripomb ein pritožbe, ter že pripravljen formular, kjer obkrožijo kaj jih je motilo.

Tudi na vložišču, v spisovnici.

22 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Irena Gasperlin 15 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 3. 2018

Odziv Ministrstva za pravosodje

Uvodoma pojasnjujemo, da postopek podajanja ovadbe ureja Zakon o kazenskem postopku (Uradni list RS, št. 32/12 – uradno prečiščeno besedilo, 47/13, 87/14, 8/16 – odl. US, 64/16 – odl. US, 65/16 – odl. US in 66/17 – ORZKP153,154 – ORZKP153,154), ki v 147. členu določa, da se ovadba pisno ali ustno poda pristojnemu državnemu tožilcu, ki presodi, ali obstaja utemeljen sum za storjeno kaznivo dejanje in nadaljuje s kazenskim postopkom ali pa ovadbo zavrže, če so za to izpolnjeni zakonski pogoji. Tudi kadar je ovadba podana sodišču, policiji ali nepristojnemu državnemu tožilcu, jo ta sprejme in takoj pošlje pristojnemu državnemu tožilcu.

Zaključno še dodajamo, da veljavna zakonodaja določa širok nabor sredstev za preverjanje dela tako sodnikov kot odvetnikov, prav tako menimo, da so kazenski, civilnopravni in disciplinski postopki zoper odvetnike in sodnike že ustrezno normirani, zato za predlagano vzpostavitev oddelka za ovadbe zoper odvetnike in sodnike na sodišču zaenkrat ne razvidimo sistemskih argumentov.

Priloge:

Komentarji