Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

stroškovnik tožb na sodišču

2855 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Predlagam vladi, da se uvede javni portal o stroških postopka, da pač ne bomo izgubljali časa, če se tožiti ne izplača in so stroški nesorazmerni delu in učinkom.

Torej sporgramira se : koliko znašajo takse, s klikom vpogledi, koliko delo pooblaščencev za vsako obravnavo in kaj morajo za to plačilo narediti po posameznem postopku, koliko bo vložek stranke, koliko možnih dodatnih odbitkov za primer, če bo naredil ato ali to, in zakaj in koliko profita.

Primerno je, kot v poslu, da se odločamo ali se splača.

20 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Irena Gasperlin 15 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 3. 2018

Odziv Ministrstva za pravosodje

Ministrstvo za pravosodje je v letu 2016 iz sredstev evropske kohezijske politike pridobilo 32,9 mio EUR finančnih sredstev, ki bodo namenjena za izvedbo operacije »Učinkovito pravosodje« v prihodnjih osmih letih oziroma do konca leta 2023. S pomočjo teh sredstev se bo v pravosodju financiralo več aktivnosti, ki bodo spodbujale in zagotavljale večjo kakovost, prenavljale poslovne procese in izboljševale usposobljenost zaposlenih v pravosodju.

Osnovni cilj operacije »Učinkovito pravosodje« je izvajanje aktivnosti spodbujanja in zagotavljanja kakovosti v pravosodju, prenova poslovnih procesov in izboljšanje usposobljenosti zaposlenih v pravosodju ter prispevanje k povečanju in izboljšanju učinkovitosti pravosodja kot celote. V okviru cilja bodo prenovljeni pravosodni poslovni procesi ter dosežena višja usposobljenost zaposlenih v pravosodju, hkrati bodo s strani upravičencev v izvajanju zagotovljene najvišje možne dodane vrednosti na posamezno enoto vloženih javnih sredstev (stroškovna učinkovitost). Z razvojnimi aktivnostmi se bo do leta 2023 prispevalo k povečanju in izboljšanju učinkovitosti pravosodja kot celote, saj bodo poleg Ministrstva za pravosodje aktivnosti operacije izvajali še Ustavno sodišče RS in Vrhovno sodišče RS, v izvajanje pa bodo vključeni tudi drugi pravosodni organi, kot so Državno odvetništvo RS, Vrhovno državno tožilstvo RS, Notarska zbornica Slovenije in Zbornica izvršiteljev Slovenije. V okviru navedene operacije poteka pri Vrhovnem sodišču Republike Slovenije projekt eObveznosti, v okviru katerega se razvija nova informacijska rešitev za vzpostavitev centralne evidence podatkov o vseh finančnih obveznostih iz sodnih postopkov, elektronske izmenjave podatkov med vsemi deležniki, negotovinskim poslovanjem in avtomatizacijo postopkov. V okviru tega projekta pa je načrtovana tudi aplikacija, ki bo strankam omogočila okvirni izračun stroškov sodnega postopka.

Glede na navedeno zaključujemo, da se razvoj te aktivnosti že načrtuje, v okviru načrtovanja pa bo proučena tudi možnost vzpostavitve aplikacije za izračun stroškov sodnega postopka.

Priloge:

Komentarji