Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ponovna definicija "bruto" plače.
 
Burek Man
Ogledov: 548
Predlog poslan 18.01.2018
Konec glasovanja
Zadnja sprememba 18.01.2018 13:01:40

  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)  

Pri računanju plač se uporabljajo tri besedne zveze - "bruto plača", "bruto bruto plača" in "neto plača".  "Neto plača" je pač neto plača, z odšteto akontacijo dohodnine pride tak znesek na račun, "bruto bruto plača" je strošek, ki ga delodajalec plača za "samo plačo", današnja "bruto plača" je pa fiktivna številka na papirju, ki nobenemu ne pomeni nič.

Tudi pri dogovarjanju o plači, delavec v glavi preračunava neto plačo, delodajalec bruto bruto plačo, pogovarjata se pa o bruto plači. Podobno bi se rešili marsikateri problemi, kjer delavci ne poznajo dejanskih stroškov pri sami plači (ker skupnega stroška ponavadi ni napisanega na plačnem listu).

Trenutno se od te fiktivne bruto plače odštejejo procenti za pokojnino in zdravstvo "na račun delavca", in iste tej številki se prištejejo spet pripevki za pokojnino in zdravstvo še "na račun delodajalca", kar je pa sploh popoln nesmisel, da sta potrebna dva izračuna prispevkov za isto stvar, medtem ko skupaj predstavljata razliko med plačilom delodajalca in dohodkom delavca (seveda minus akontacija dohodnine).  To je, kot če bi kupil od prodajalca na tržnici kilo paradajza, pa bi najprej pobrali davek enemu, pa še en paradajz drugemu. Popoln nesmisel.

Predlagam da se koncept trenutne bruto plače ukine, in da se t.i. "bruto bruto" plača preimenuje v bruto plačo. Bruto plača se v pogodbah poveča za 16.10% (torej za trenutni strošek "prispevka delodajalca"), prispevki naj bodo samo eni (skupaj torej ~32.9%), na koncu pa je neto plača ista.


Ključne besede plača, prispevki, bruto, neto
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

benF86 | 07.02.2018 | 21:20
Edini razlog, da koncept bruto bruto place se dandanes obstaja, je, ker bi najbrz marsikdo popenil, ce bi videl, koliko mu drzava pobere. Ze sama retorika, da je del tvoje place nekaj, kar placa delodajalec, je smesna. Bruto bruto je znesek, ki si ga delodajalcu vreden. Se pravi, bruto bruto je tvoja placa. Kdo nakazuje od tega zneska ne igra vloge.

Skratka, ja, absolutno dober predlog, ki pa dvomim, da ga bo kdorkoli spustil skozi, ker si pac nocejo dati sami zanke okoli vratu.
Burek Man | 08.02.2018 | 01:35
Saj ravno to je ideja predloga. Zakaj od iste številke odštevat procente pa prištevat procente za isto stvar. Potem pa nek vodovodar, ki dela v doo-ju izda v enem mesecu na (recimo) 4000eur računov (brez materiala), na račun dobi 1500, pa debelo gleda delodajalca, kje mu je pobral razliko, brez, da bi vedel koliko dejansko stane. 
Yonc | 14.02.2018 | 13:33
Tako je. In ne samo danes. Ta delitev na prispevke iz plač in prispevke delodajalca izhaja še iz časa socializma, saj se je takrat tako zakrilo (enako kakor tudi danes), koliko v resnici stane delavec delodajalca (oz. kolikšen procent iz plače gre državi). Merodajna je seveda t.i. "bruto bruto" plača. Zato se strinjam: ukiniti prispevek delodajalca in ga za ta procent povišati pri prispevkih iz plače.

Me zelo zanima, katero bruto plačo vzamejo pri statistiki in primerjanju z drugimi državami.

Poleg tega me pa še bolj zanima, kako pri statistiki upoštevajo "plače" samozaposlenih. Namreč marsikdo si plačuje minimalne prispevke, zasluži pa NE za minimalno plačo (si ne izmišljujem, poznam kar nekaj takih). Verjetno pa štejejo, kot da zasluži minimalno plačo. Enostavno bi se lahko pogledalo letni obračun (davčna itak vse ve). Ampak ne, najbolje je šteti kot minimalno plačo, kar pa statistično viša povprečno plačo in so (v vladi) vsi srečni, saj je od tega odvisna višina prispevkov minimalnih plač (so višji, saj so definirani s % od povprečne plače) in hkrati zgleda manj revnih v državi.
Ferenc | 22.01.2018 | 12:07
Osnovna bruto plača je osnovna plača, dogovorjena s pogodbo o zaposlitvi brez upoštevanja dodatkov. Bruto bruto plača predstavlja končni strošek delodajalca in vključuje osnovno bruto plačo, h kateri se prištejejo vsi dodatki ter socialni prispevki delodajalca (16,10 %) ter povračilo stroškov v zvezi s delom  (prevoz, prehrana, dodatki idr.).
Burek Man | 19.01.2018 | 12:18
Noče it edit skoz, en typo je v tekstu:

> ...in iste tej številki...

prav je:

> in isti tej številki