Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved uporabe azbestnih kritin
 
Marija Krajnc
Ogledov: 787
Predlog ustvarjen 26.10.2018
Z odzivom organa 07.01.2019
Zadnja sprememba 23.10.2018 17:29:36

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)  
Ferenc | 26.10.2018 | 17:48
Leta 1996 je bil v Sloveniji sprejet Zakon o prepovedi proizvodnje in prometa z azbestnimi izdelki ter o zagotovitvi sredstev za prestrukturiranje azbestne proizvodnje v neazbestno, ki je poleg ukinitve proizvodnje azbestcementnih izdelkov predvidel tudi ureditev prepovedi, omejitev in drugih pogojev glede prometa in uporabe azbesta in azbestnih izdelkov v Sloveniji. Zaradi tega je Ministrstvo za zdravje pripravilo v skladu z evropsko zakonodajo Uredbo o prepovedih in omejitvah pri proizvodnji, dajanju v promet in uporabi azbesta in azbestnih izdelkov, ki je v letih od 1998 do 2003 omogočila postopno prepoved proizvodnje, dajanja v promet in uporabo azbesta in azbestnih izdelkov. 

Tako je azbest od 1.1.2003 v celoti prepovedan, prepoved pa ne vključuje azbesta, ki je že v uporabi. Zaradi postopnega zaostrovanja, v Sloveniji praktično že od leta 2000 ni bilo več uvoza/izvoza azbestnih izdelkov.

Državni zbor Republike Slovenije je leta 1996 sprejel sklep, s katerim je predlagal Vladi RS, da pripravi strategijo za sanacijo azbesta v Sloveniji. Projekt (Nacionalne smernice za azbest - 1999) je bil zaključen konec leta 1999, in je med drugim postregel s podatki o proizvodnji, porabi in prometu z azbestnimi izdelki, o obolelih zaradi azbesta, podal je pregled obstoječe zakonodaje, itd... 

Ena od glavnih prioritet za delo v prihodnje je bil sprejem ustrezne »azbestne« zakonodaje s področja varstva okolja in varstva pri delu. Predvideno zakonodajo je Ministrstvo za okolje in prostor relativno kmalu tudi sprejelo, tako, da smo danes na točki, ko se začenjajo izvajati še zadnje naloge, kakršna je tudi ustrezno odstranjevanje azbesta s strani pooblaščenih organizacij. 

Podpiram predlog. 
Irena1 | 02.11.2018 | 08:57
Nedopustno je, da se danes še sploh kje nahajajo azbestni materiali .. in še nezakonito poveh vsega
Jančica | 09.01.2019 | 20:52
Odgovor pristojnega organa pa je malo mimo, se mi zdi. Predlog je bil, da se poskrbi za odstranitev izdelkov, ki vsebujejo azbest (pred vsem gre za strešno kritino). Zamenjava je pošasto draga in si je večina ne more privoščiti. V odgovoru ni nikjer zagotovila, da bo država tukaj kakorkoli pomagala. Sicer imamo Ekosklad, ki pa se ukvarja s subvencijami za zamenjavo fosilnih goriv in izolacijo fasad, Pa čeprav je sproščanje azbestnih vlaken v okolje smrtno nevarno in rok trajanja azbestcementne strehe cca 30 let...