Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

FURS ne kontrolira preplačanega davka

2880 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

V zvezi s prometom nepremičnine davčni zavezanec slučajno nevede preplača davek. FURS ga o tem ne obvesti, saj ne kontrolira preplačanega davka oziroma Finančna uprava zavezance ne obvešča o izkazanem preplačilu na kartici. V vsakem primeru FURS takoj uvede postopek izterjave dolga (rubež), če pa pride do preplačila, o tem ne obvešča davčnih zavezancev, ki so upravičeni do vrnitve preplačila.

Temu primerno predlagam spremembo zakonodaje, na podlagi katere FURS vodi izterjavo davka.

18 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 1. 2019

Odziv Ministrstva za finance

Ministrstvo za finance pojasnjuje, da je predlog že uveljavljen v Zakonu o davčnem postopku (v nadaljnjem besedilu: ZDavP-2). V skladu s 97. členom ZDavP-2 se zavezancu za davek, za katerega je v knjigovodski evidenci ugotovljeno preplačilo davka, ki presega 10 evrov, preplačani znesek vrne po uradni dolžnosti v 30 dneh od dneva vročitve odločbe oziroma dneva predložitve davčnega obračuna, iz katerega izhaja preplačilo. FURS pred vračilom izvede pobot preveč plačanega davka z drugimi davki, ki jim je potekel rok za plačilo, drugimi denarnimi nedavčnimi obveznostmi, ki jih izterjuje davčni organ in stroški postopka, o čemer se zavezanca obvesti. Znesek, ki ne presega 10 evrov, se vrne na zahtevo zavezanca, sicer pa se šteje v naslednja plačila davčnih obveznosti.

Izpolnitev davčne obveznosti je v skladu s 46. členom ZDavP-2 temeljna obveznost davčnega zavezanca, ki jo mora izpolniti, ne glede na svoje druge obveznosti. Kljub temu, da pošiljanje opomina ni obvezno, davčni organ praviloma pred začetkom davčne izvršbe obvešča davčne zavezance o znesku neplačanih obveznosti, ki so zapadle v plačilo. Namen opominjanja je v tem, da se davčne zavezance opozori, naj plačajo zapadle obveznosti in se s tem izognejo postopku davčne izvršbe ter z njim povezanimi stroški oziroma da uskladijo knjigovodsko stanje še pred začetkom izvršbe. Če se zoper davčnega zavezanca že opravlja davčna izvršba, FURS za novo nastale neplačane davčne obveznosti opomina ne pošlje.

Z namenom boljše seznanjenosti davčnih zavezancev o knjigovodskem stanju je prek portala eDavki zavezancem na voljo storitev e-knjigovodska kartica (eKartica), ki jim omogoča, da sproti preverjajo stanje odprtih terjatev in obveznosti in jih v primeru neskladja uskladijo z davčnim organom. Podrobnejše informacije in pojasnila.

Upoštevaje navedene različne možnosti za lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti v zvezi s plačevanjem davka, Ministrstvo za finance meni, da je zakonska ureditev primerna.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 14. 11. 2018 | 12:18:44

FURS ne kontrolira preplačanega davka

V zvezi s prometom nepremičnine davčni obvezanec slučajno nevede preplača davek. FURS ga o tem ne obvesti, saj ne kontrolira preplačanega davka. V vsakem primeru FURS takoj uvede postopek izterjave dolga (rubež), če pa pride do preplačila, pa o tem ne obvešča davčnih obvezancev, saj nad preplačili nima nobene kontrole.

Predlagam, da se na FURS-u oz. v njegovi zakonodaji uvede dodatni sistem nad kontrolo preplačanega davka.

Komentarji