Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Študijska mesta omejena z realnimi potrebami
 
Drago Duškić
Ogledov: 307
Predlog ustvarjen 11.01.2019
Razprava se zaključi 25.01.2019
Zadnja sprememba 11.01.2019 07:47:51

13 Za | 4 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

 Trenutno v sloveniji ogromno ljudi študira ogromno raznih ved, za katere so že ob vpisu vedeli, da zaposlitev v konkretno teh smereh ni. Torej, namesto da davkoplačevalci plačujemo šolanje kadrov, ki jih potrebujemo, plačujemo šolanje mnogim ljudem, ki na koncu ne bodo teh znanj niti enkrat uporabili v dobro družbe. 

Predlagam omejitve vpisnih mest glede na dejanske potrebe na tržišču. Poenostavljen primer, če slovenija rabi 30 novih farmacevtov letno, naj se omeji vpis na farmacijo na npr. 45 mest - torej 30 ki jih rabimo + osip + nekaj rezerve za bodoče spremembe v iskanju kadrov. V primeru da obstaja večji interes za študij, so lahko ostala mesta samoplačniška (izredna). In seveda tako za vse ostale smeri na vseh fakultetah.

S tem ukrepom bi potisnili mlade v izobraževanje v smereh, ki jih dejansko potrebujemo, omejili bi šolanje na fakultetah in smereh, ki proizvajajo nezaposljive kadre, zavod za zaposlovanje bi ljudem z nižjo izobrazbo lažje našel primernejšo službo, kdor pa si vseeno želi študirat nekaj neperspektivnega, pa še vedno lahko to počne, le da si strošek krije sam.


Ključne besede mesta, vpis, omejitve
Kategorija: Šolstvo


Zadnji komentarji:

znalček | 17.01.2019 | 14:34
To je brez veze. Ti lahko narediš recimo FDV, če te študij veseli, pa greš potem na kakšen drug magisterij ali pa se zaposliš nekje, kjer ni toliko pomembno konkretno znanje iz fakultete, ampak le izobrazba (primer naše načelnice generalštaba). Bi pa vsekakor morali povečati vpis na šole z deficitarnimi pokklici (medicina, nega, računalništvo ...)
Burek Man | 17.01.2019 | 15:14
Zakaj bi ti potem mi, davkoplačevalci plačevali študij na FDV, če se ne boš tam nič koristnega naučil, pa tudi tega znanja ne boš nikoli uporabil? To, da vsebina izobrazbe ni pomembna, ampak samo "stopnja", je pa sploh problem. 
Simon Murgelj | 14.01.2019 | 09:23
Med najbolj iskanimi poklici (ki jih delodajalci iščejo na Zavodu za zaposlovanje):
- delavci za tekočim trakom
- vozniki tovornjakov
- ljudje za blagajno
- vojaki
- natakarji
- čistilci
- kuharji
- tesarji

Med deficitarnimi poklici (kjer so mladi upravičeni do štipendije, če gredo študirat):
- kamnoseki
- avtokaroseristi
- avtoserviserji
- mizarji
- zidarji
- gozdarji
- dimnikarji


Če jih tako zelo potrebujemo, jim raje ponudimo boljšo plačo.
Ne pa, da jih omejimo z znanjem in pahnemo v minimalca, potem pa jokamo, zakaj z njihovim minimalcem tako malo vplačajo v zdravstvo, pokojnino, idr.